A new world in an old: A peek inside a Geylang conservation house

23 06 2012

I was able to add on to my recent discovery of the streets of sin and salvation by taking a peek into a conservation Late style shophouse that dates back to the 1920s. The shophouse is one along a row of eight delightful shophouses along Lorong 24A that is part of an collective effort by seven architects known as the Lorong 24A Shophouse Series. The project’s aim was to turn each unit into an architect’s mini-showpiece which takes advantage of the features of the buildings and in the case of the unit I was able to visit, no. 21, something that has to be one that one has to see.

I was able to take a peek into a Late style conservation house along Lorong 24A that has been beautifully transformed internally.

Stepping through the foyer at the entrance area and up a short flight of stairs, I found myself transported into a world that seems far removed from the one that I had only just left behind. The lap pool is sure to catch the eye as well as the gorgeous soft light that filters through the frosted glass panels at the front. At the back of the very long unit, clear glass panels allow light into the wet kitchen area as well as up on a beautiful mezzanine area which would serve as a dining area. Also opened is the second level on which one finds a living area and at the front – a room that would serve as a master bedroom which is naturally lit through the original set of front windows at the level. The shophouse is currently opened to the public for an exhibition of second year architecture students’ projects which is on until Monday 25th June 2012. More information on the unit can be found at the Lorong 24A Shophouse Series’ website.

The ground level with the lap pool.

A top view of the lap pool with the reflection of a skylight on the pool’s surface.

The dining area (on the mezzanine).

The lower level and the living area on the second floor as seen from the mezzanine.

What would be the master bedroom at the front end of the second level.

A second level front window.

A juxtaposition of the present on the past … on and through the master bedroom’s window.


Actions

Information

One response

24 06 2012
pernillabredolt

Lovely! I miss Singapore so much. Used to live there. Have to get back really soon!

http://pernillabredolt.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.