The best views of the western Singapore Strait

24 08 2018

From its perch by the sea, the block of flats that sits on an elevation next to the former Pasir Panjang ‘A’ Power Station provides what has to be the best views of the western Singapore Strait. Completed in late 1953, the block was followed on the development of the power station and was built to house expatriate senior officers of new station. 12-storeys high, the block contains a total of 42 housing units, It would have been among the colony’s tallest buildings at the point of its completion and was quite certainly the tallest residential building then to have been built with public funds.

Flats, built for Electricity Board employees, with a view one would pay a premium for these days.

The block of flats, or ‘housing units’, as they were referred to, on its perch. the elevation its stands on was cut and cemented before the block was built as that the power station could be constructed.

It is interesting to observe the progression that the development shows. The building of the flats to house senior staff represented a move away from from previous practice (a newspaper report described the housing units to be to “better than flats”). The most senior of officers would have been accommodated in the block’s two penthouses, the terraces of which provide a most stunning of views of the sea and the area around. Annexes to the block housed a clubhouse and six air-conditioned rooms that provided staff on night shift a place in the daytime to sleep in comfort. A void deck,  unusual in flats built in Singapore in the time, occupies most of the main block’s ground level.

The power station, and the apartment block (with the clubhouse on its left) as viewed from the sea, soon after their completion (online at https://roots.sg/).

A view of the former power station from one of the penthouses.

The development, which cost the City Council over $2 million, also included a 2-storey block to house the station’s workmen. Additional quarters were also to added east of the station through the 1950s and 1960s.

A view inside the former workmen’s quarters.

The workmen’s quarters can be seen at the bottom of the photograph.

The housing units appear likely to go once detailed planning for the Greater Southern Waterfront takes place. They were as quarters until the 1980s and subsequently rented out, first by the Public Utilities Board and then by the State before being vacated at the end of 2013. A tender exercise, carried out this year for interim use of the property as serviced apartments, attracted several bids. Based on information on the Singapore Land Authority’s website, an award was made to TS Home, who submitted a winning bid of S$48,800.00 per month.

A view of the block from its grounds.


More Photographs:

  

  

  

  

   

   


 

Advertisements

Actions

Information

One response

24 08 2018
Jason Devadason

Very interesting article. Love the design of the ‘flats’. Construction back then were made to last because the building looks built just 20 years ago.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.