The Chinese-styled building on Cairnhill

21 02 2018

I love old and forgotten buildings. There are often lots of stories that can be told about them – as is the case of the former Anglo Chinese Secondary School at 126 Cairnhill Road. That had its story told in an article in Monday’s edition of the Straits Times that spoke of the desire among its current tenants to have the building conserved. Now used by the Cairnhill Arts Centre, it has a history of use in the promotion of learning. Unlikely as it may seem, the building was also where the National Institute of Education (NIE) had its beginnings in as the Teachers’ Training College (TTC) way back in 1950.

The Cairnhill Arts Centre at the summit of Cairnhill was completed in 1928 for Anglo Chinese Secondary School.

The setting up of TTC had come as part of a wider effort, the ten-year Education Plan that was initiated by the postwar Colonial administration’s Director of Education Mr J. Neilson. Its aim was to raise the standard of teaching and to provide (free) universal primary schooling in Singapore to stem the problem of juvenile hawking amongst the children of the fast growing urban population. A lack of funds had hampered the adoption of the plan and it would only be in late 1947 that the plan was adopted. Implementation of the plan began in 1948. An immediate task was to set up the TTC and its would be principal was quickly identified. With ACSS moving to new premises at Barker Road at the end of 1949, its Cairnhill school building became available and was made TTC’s first home. Operations began in 1950 and TTC was officially opened by the Governor of Singapore Franklin Gimson the following year on 8 June 1951.

The building, which was originally to have been erected at Oldham Lane, was designed and also adapted for its new location by Swan and MacLaren.

Described as the “most momentous in the history of education in this colony” in a Straits Times article on 9 August 1950 on the new TTC, 1950 also saw education receive a much needed boost with the adoption and implementation of a five-year Supplementary Education Plan. This plan, initiated by Mr. Neilson’s successor Mr. A W. Frisby, was put in place to accelerate the building of schools as well as the training of teachers. This was much needed in light of the postwar baby boom. The “emergency”  teachers’ training programme was one of the first tasks the new TTC’s was put up to. The supplementary plan would also see several “Emergency Schools” built and completed the same year. TTC’s use of the Cairnhill Road premises continued for a while even after it found a permanent home on Paterson Road. The purpose built new TTC campus at Paterson Road would begin operations in 1956 and was fully completed in 1957. Trainee teachers were known to have to shuttle between the two campuses during this period.

The former TTC at Paterson Road.

The use of the building by Monk’s Hill Primary School just after the war tells another interesting story. A quick return to normalcy was high on the agenda of the British Military Administration (BMA) and this included the reopening of schools. That would however prove to be rather challenging. Many schools buildings had either been damaged and required repair or were destroyed. Some were also being utilised by the military services and could not be returned immediately to civilian use. In the first three months following the return to British rule, less than half of the schools operating prior to the occupation could be restarted. The situation was compounded by the accumulation – over four schooling years of the occupation – of would be enrollees. With places in short supply – especially for those at entry level, many turned to private schools in the interim. The sharing of school buildings helped ease this crunch. Monk’s Hill School was one that would resort to this arrangement, having to hold its classes (briefly in early 1946) in the afternoons at ACSS. ACSS, which was able to reopen in October 1945, held its classes in the mornings. Promotions of students across one or two levels was also introduced to permit those who had their education disrupted to have their progress accelerated.

A view into the building’s courtyard.


126 Cairnhill Road through the years

A sketch of the building to have been put up at Oldham Lane – the plans were later modified for the new site at Cairnhill.

It would seem that the site of ACSS, on the summit of Cairnhill, was in keeping with the Methodist Mission’s penchant for having its schools constructed on elevated positions, it was however not actually the case. The building – initially for a primary school – was to have been built on another site at (old) Oldham Lane off Orchard Road. Developments in the area around Oldham Lane – which was fast turning it into motoring hub – forced a rethink. The Cairnhill site, purchased by the mission in 1920, was then made available for the new school building. The site, some “30 feet above street level”, was thought to give a “more desirable outlook” and also be “free from interruption from street noises”.

ACSS 1928

The building in 1928.

The building, completed in 1928 and opened by Sir Hayes Marriot – the Officer Administering the Government on 17 November of the same year – features quite a unique design with its somewhat Chinese-styled roof. Its plans were based on ones that were drawn up for the Oldham Lane site in 1924 and was adapted in 1926 for the new site. Built with 13 classrooms to accommodate 480 pupils from Standard VI to Cambridge (what would be known as “O” Levels today) level, the main building was supplemented by a science laboratory and a school hall (Tan Kah Kee Hall) cum tiffin shed (canteen), each housed separately. Access to the main building was via a flight of stairs from Cairnhill Road (the road access it now has is more recent). Half the cost of construction for the building was borne by the Straits Settlements Government.

Plans for the Building (modified for the Cairnhill Road site) in the National Archives of Singapore.

Besides its use by the Cairnhill Arts Centre (which opened on 24 April 1993), the two schools and TTC, the building has also been used by the Adult Education Board from 1968 until its merger with the Industrial Training Board in 1978 to become the Vocational and Industrial Training Board (VITB). VITB – the predecessor of the Institute of Technical Education then used the premises as an Instructor Training Centre until 1984 when an new training centre was established in Ayer Rajah. A building found at the bottom of the flight of stairs at Cairnhill Road – the school hall and canteen – has been occupied by a theatre company ACT 3 since 1987.

Plans for the Building (modified for the Cairnhill Road site) in the National Archives of Singapore.


More Photographs

An auxiliary building on the lower terrace – perhaps where the science labs were housed.

Decorative pieces can be seen at the eave ridge ends of the main as well as the auxiliary building.

What would have been the school hall (Tan Kah Kee Hall) cum canteen.

The building is now surrounded on three sides by highrise residential apartment blocks.


 

 

 

 

Advertisements




The new star rising at MacTaggart Road

15 02 2018

What’s become of the “conserved” former Khong Guan Biscuit Factory at MacTaggart Road since my last post on it (see: The fallen star of MacTaggart Road) in September 2016:

The former factory – which also served as a warehouse for flour and a residence for the family that owns it, has seen a refreshing transformation with the addition of an eight-storey industrial building behind its distinctive three-storey conserved façade. The design of the quite un-industrial looking new extension seems to have been undertaken by Meta Studio (see: http://meta-current.strikingly.com/#khong-guan-flour-milling-ltd and https://www.facebook.com/meta.architecture/posts/777289939043015).


Photographs of the building before the addition of the new extension:

https://www.facebook.com/thelongnwindingroad/posts/2045557402136053


 





Kavadis on Keong Saik

8 02 2018

In photographs: the start of the colourful procession of Chettiar kavidis from the Sri Layan Sithi Vinayagar Temple on Keong Saik Road to the Sri Thendayuthapani Temple at Tank Road. The procession, along with a Silver Chariot procession, is held every year as part of Chetty Pusam on the eve of the Hindu festival of Thaipusam.


Thaipusam in Singapore:


 





Thaipusam 2018 at The Sri Srinivasa Perumal in photographs

1 02 2018

Thaipusam at the Sri Srinivasa Perumal in photographs:


Posts related to past celebrations of Thaipusam in Singapore:


 





The Silver Chariot through the streets of Chinatown

30 01 2018

The eve of the Hindu festival of Thaipusam sees the Chetty Pusam Silver Chariot procession take place.  The procession is in two parts. The first leg, which takes place in the early morning, sees Lord Murugan (also Sri Thendayuthapani) brought from the Sri Thendayuthapani Temple at Tank Road to the Sri Layan Sithi Vinayagar Temple at Keong Saik Road to spend the day with his brother Ganesh (Sri Vinayagar). A stop is made along this leg at the Sri Mariamman Temple, which is dedicated to Lord Murugan’s and Lord Vinayagar’s mother, Sri Mariamman or Parvati.

The Chariot bearing Lord Murugan makes a stop at the Sri Mariamman Temple along South Bridge Road,

A second part leaves the Sri Layan Sithi Vinayagar Temple in the afternoon and makes its way back to the Sri Thendayuthapani Temple. Due to the early start of the main Thaipusam kavadi procession (brought about by a lunar eclipse occurring just after sundown on Thaipusam), the chariot is scheduled to leave at about 2.30 pm this afternoon. A procession of Chettiar kavadis will also leave the temple for Tank Road at about 1.30 pm.


Photographs taken of the Silver Chariot procession this morning:


Posts related to past celebrations of Thaipusam in Singapore:


 





Christmas came early

23 12 2017

An early Christmas present – the wonderful combination of colours that painted this morning’s sky, taken at 6.47 am from the Beaulieu Jetty at Sembawang Park. The view is of the Tebrau Strait towards Pasir Gudang in Johor on the left of the photograph and the former Kampong Wak Hassan on the right – where the silhouettes of two tower cranes can be seen. The area of the former seaside kampung is where luxury homes are currently being built.

Colours of the morning, 23 Dec 2017, 6.47 am.

 





Finding joy in a space in which Joy was bottled

21 12 2017

The photographs of the site of the former National Aerated Water Co. used in this post were taken during a private visit organised by the Urban Redevelopment Authority (URA) for invited guests and have been used with the kind permission of the site’s current owner. Do note that the site is not opened to the public.


Disused spaces bring great joy, even as in the case of the former National Aerated Water Co’s bottling plant at 3MS Serangoon Road, the paraphernalia associated its use has long been removed. There is much to learn from the spaces, especially those that were conceived with little in way of frills in an age of greater simplicity. The disused plant, fronted by an art-deco-esque tw0-strorey structure placed along a thoroughfare that would have been hard to miss, last saw use some two decades ago. Associated with the bottling of two popular soft-drink labels, Sinalco and the joy in a green bottle that was the comic strip inspired Kickapoo Joy Juice,  there are many now who look back fondly at the now empty building that is one of few constants in an area that has seen much change.

The art-deco front of the former factory is a rare constant in an area that has seen much change.

The good news we heard just last week was that a portion of the former plant – its front – is being conserved. Selangor Dredging purchased the site for residential redevelopment just last year and has over the year been working with the URA on the conservation of the former plant’s most recognisable feature and its face – the art-deco main building.

The disused factory offers us a window into the past.

The factory, of a 1954 vintage, last saw operations some two decades ago. Built at a time of increasing demand for soft drinks, the home-grown company’s new plant found immediate success. The investment in the state-of-the-art factory and bottling equipment on the company’s 25th Anniversary was motivated by Sinalco’s 1952 award of exclusive bottling and distribution rights. An interesting nugget of information was shared by the URA about the rather peculiar name of the German drink was that it was derived from the words “sine alcohol” or without (in Latin) alcohol. More on the plant and the company can be found in a previous post: Losing its fizz: the third milestone without the former National Aerated Water plant.

Writings on the wall: soft drinks bottled at the plant … plus a secret formula perhaps.

The L-shaped building being conserved was where the company was run from. Offices and a mixing room were located on the upper floor and a reception, the storage area and distribution spaces on the lower level. The conserved building has several interesting features. These include a purpose designed “signage tower” on which the Sinalco logo was emblazoned, a tapering balcony at the front with a fair-faced brick parapet facing the road on which the company’s name is mounted, and a built-in sun shade projecting out from the building’s side that spirals out of a circular window (see: Conserved features of the building at “Former National Aerated Water Factory building to be gazetted for conservation” identified by URA). Parts of the building will have to be rebuilt. This includes the southeast corner, which will have to be knocked-down to permit vehicular entry to the site for construction.

A sun shade or concrete, spiraling out of a circular window.

The signage tower.

Office space on the upper floor.

Redevelopment will take place on the site just to the rear of the conserved building and this will see several structures removed, including the wide-span steel truss supported roof structure under which the main shopfloor of the plant was sited. This roof construction, topped with corrugated roofing sheets, has ample window covered openings built in to it to maxmise the entry of light and ventilation. An auxiliary building, that would have contained service spaces including toilets that can still be seen, can be found close to the rear perimeter of the site.

The shopfloor and the roof structure through which light into the factory was maximised.

The building at the rear of the site.


A look around …

A last reflection. The reception area at the southeast side of the building.

JeromeLim-2114

The fair-faced brick parapet.

JeromeLim-6020

Windows from the past into the present.

The main staircase.

The tapered front facing balcony.

The rear of the office space – which overlooked the shopfloor. Part of the roof structure can be seen.

Timber doors and matching ventilation grilles above are seen on the outward facing boundaries of the main building.

A view from the former shopfloor towards the main building. The right portion of the building was where crates of soft drinks were stored and dispatched.

The southwest side of the building.

The part of the building that will be reconstructed.

The office space on the upper floor.

The mixing room.

JeromeLim-6077

Joyful switches.

A view out the back of the office space towards the roof and the shopfloor below.

A close-up of the corrugated roofing sheets.

Frosted or textured glass is in evidence throughout to filter light that would otherwise have been too harsh.

Close-up of a textured glass panel.

Up on the roof.

A view over the top.

JeromeLim-6114

Textured glass windows.

JeromeLim-6062

A ventilation house?

JeromeLim-6015

Dead slow ahead. The part of the factory that will be demolished as seen from the driveway.

JeromeLim-6092

The pump at the driveway, which is visible from the outside.

Comfort facilities at the rear.


 








%d bloggers like this: