The houses that the SIT’s architects built – for themselves!

21 03 2020

Built for Singapore’s colonial administrators by the municipal commission, government and military, several hundred residences set in lush surroundings, stand today. Widely referred to as “black and white” houses, the bulk of these residences actually exhibit a range of styles that are not quite as black and white as the commonly used description would suggest and include some with more modern styles such as a set of residences built at Kay Siang Road for senior officers of the Singapore Improvement Trust (SIT). Designed by the SIT’s own team of architects and built from the 1940s to the 1950s, the houses – like the majority of the colonial homes that were built are not technically of the black and white style.

 

One of the “air-conditioned” SIT designed houses. These were built for the SIT’s most senior officers.

One thing that marks these modern residences in Kay Siang Road are their low ceilings –  a departure from the high ceilings of the typical colonial home. This feature was for the simple reason that the houses had been designed for air-conditioning, which was much more of a luxury back then than it is today. For the same reason, the houses lack. the verandahs, generous ventilation openings, and the airiness that came with them.

A close-up of the house.

The SIT, which was set up in 1927, took on the role of building public housing and urban planning until it was replaced by the Housing and Development Board in 1960. Among the estates that it housed its European staff at was at Adam Park and Kay Siang Road, the latter being where the SIT’s senior staff were put up. The colonial estate at Kay Siang Road was developed in the 1920s and was located north of Wee Kay Siang’s estate after which the road is named. The early homes at the estate were of the Public Works Department style and it was only later that the SIT’s architects added a flavour of their own to the area.


Inside the house






The Class VIII Government quarters at Haig Road

26 10 2019

Built as government housing by the Public Works Department (PWD) in 1951, the cluster of 42 simple two-storey houses off Haig Road in the news this week, are representative of the period of austerity they were built in. Originally 48 units, arranged in 8 rows of 6 (1 of which has since made way for a road project), their design was a departure from the housing that the government had provided its officers with prior to that. Given a “Class VIII” designation, the two-bedroom units housed junior officers of various departments, including Broadcasting, Civil Aviation, Education, Postal and Telecoms. The quarters line streets named after common trees, Tembusu, Gajus (cashew), Binjai (a type of mango), and Beringin (weeping fig).  

A 1951 PWD Photograph.

The construction of the quarters was part of a PWD effort that also saw the erection of three schools over a 12 ha. site. The unique quality of the development was reported by the Singapore Free Press, who in a June 1951 article, made the observation that “there would be nothing like this when it is completed”. The schools that came up with the housing were two primary schools Haig Boys’ School, Haig Girls’ School, and a secondary school, Tanjong Katong Girls ‘s School.


The houses today

The houses have been rented out by the State on short term (2-year) tenancy agreements through managing agent Knight Frank, with 34 units currently tenanted. Despite the short term nature of the arrangements and the age of the properties, the very attractive rents (I have been advised that the median rate is $2700/- per month for the 100 square metre built-up area units) make the houses an appealing proposition. A walk around the neighbourhood will reveal the varied tenant mix this has attracted, as well as the condition that some of the houses are in. Feedback has been given by some tenants on leaking roofs and choked toilets, pipes and drains.

The southern section of Jalan Tembusu.

The Singapore Land Authority (SLA), who maintains the property on behalf of the State, will be carrying out extensive repair and upgrading works from January 2021. This will address the issues raised and ensure that the properties are in good condition for the longer term and will include electrical, plumbing and roof works. SLA has been engaging tenants individually since April 2019 on this, and has permitted an extension to existing tenancy arrangements to the end of 2020. The works are expected to be completed at the end of 2021 and existing tenants who are interested in returning once the works are completed will be able to register their interest to rent the property, which will be let out at prevailing market rates.

Part of the demolished row at the northern section of Jalan Tembusu.

 

One of the units that is in a relatively better condition.

 

The southern section of Jalan Tembusu – its proximity to East Coast Road and its shops and eating places also makes the houses an attractive choice for short term rental.

 

The meeting of Haig Road and the southern section of Jalan Tembusu.

 

The house have both front yards …

… and back yards that allow tenants to grow fruit tree and daily use items.

 

One of the since demolished units – seen in 2018.

 

Another unit from the northern section of Jalan Tembusu. The units feature living and dining spaces at ground level and two bedrooms on the upper level. Access is provided by a well-lit staircase arranged in the extended part of the house.

 

A vacant unit in relatively good condition.

There are signs of water seepage in quite a few of the units.

Ventilation openings – an essential part of the tropical architecture of old – is very much in evidence.


A look around the unit that is probably in the worst condition among the 42

The inside of a unit that will require a quite a lot of work to be done on it.

There seems a fair bit of water seepage from the roof of this unit – as is evident in the condition of the ceiling boards.

 


 

 

 

 

 

 





Discovering the former Kallang Airport

26 08 2019

A Discovering Singapore’s Best Kept Secrets visit organised with the support of the Singapore Land Authority (SLA).

Update :

The event is fully subscribed.

More information on the series of State Property visits can be found at this link: Discovering Singapore’s Best Kept Secrets.


Constructed on land reclaimed from the swampy Kallang, Rochor and Geylang river estuary, Kallang Aerodrome had the reputation of being “the peer of any in the world”. As Singapore’s very first civil airport, it bore witness to several of Singapore’s aviation milestones. The visit provides the opportunity to view the site through a guided walk and is supported by the Singapore Land Authority. Among the highlights will be a visit to the airport’s streamline-moderne former terminal building and its control tower.


When and where:

7 September 2019, 10 am to 11.30 am

9 Stadium Link, Singapore 397750

Registration:

Participants must be of ages 18 and above.

A unique registration is required for each participant (do note that duplicate registrations will count as one).

Registration shall be made using the form at this link (closed).

A confirmation will be sent to the email address used in registration to all successful registrants one week prior to the visit. This email will confirm your place and also include instructions pertaining to the visit. Please ensure that the address entered on the form is correct.

The Streamline Moderne Terminal Building of the former Kallang Airport.


 





By popular demand, a second opportunity to discover the former CDC

5 08 2019

Update:

Registration is now closed as the event is over-subscribed.



Note:


This visit is a repeat of the one held on 3 Aug 2019 and as such, opened only to those who were not provided with a place for the earlier visit.

Places would be allocated only to the first 25 eligible registrants. Unsuccessful registrants would be placed on the waiting list.

Successful registrants will be notified by email by 9 Aug 2019.


Further information on the series, which is being organised with the support of the Singapore Land Authority (SLA), can be found at this link: Discovering Singapore’s Best Kept Secrets.


IMG_3086

Background to the former CDC and the visit

The move of Tan Tock Seng Hospital’s former Communicable Disease Centre to the National Centre for Infectious Diseases (NCID) in December 2018 and its handover to SLA, provides an opportunity to pay the sprawling grounds that it occupied a visit.

Formerly the Infectious Diseases Hospital and Middleton Hospital, the centre played a key role in the containment of highly contagious diseases. Many of the site’s original buildings from 1913, laid out in the distinct manner of the pavilion=style hospital wards, of old, can still be across its expansive 9.7 ha. site.

The visit, which provides the opportunity to learn more about the site through a guided walk, is supported by SLA.


When and where:

17 August 2019, 10 am to 11.30 am

2 Moulmein Road, Singapore 308076

Registration:

  • Participants must be of ages 18 and above.
  • The visit is opened only to those who did not obtain a place for the 3 Aug 2019 visit.
  • A unique registration is required for each participant. Duplicate registrations will count as one.
  • Places will be allocated to the first 25 eligible registrants.

Registration shall be made using the form at this link (registration closed).





The Jacksons of Sembawang

30 07 2019

Sembawang is one of just a few places in Singapore in which still holds the charm of a bygone era. The modern world, dominated by the sea of concrete is however, knocking increasing at its door; its latest convert being the the wonderful settings that lent context to (old) Admiralty House. The National Monument, built as the home of Commander of the huge British naval base in 1940, has seen the isolation it was provided with taken away in the effort to provide residents in the area with a sports and community hub. Similarly threatened with modernisation is the area by the coast just east of Sembawang Park and once an area of idyllic seaside villages where the villages of the new world have started to take root. One project that quite thankfully bucks the trend is the recently announced dementia-care village at Gibraltar Crescent. Currently the subject of a URA tender exercise, the village will make use of existing structures inherited from the days of the naval base and (hopefully) preserve some of the environment that the structures now find themselves in – at least for a 30-year period following the award of the tender.

A window into the past.

A quiet area of seemingly typical colonial residences,  a closer examination of the buildings of Gibraltar Crescent will reveal that they are actually quite unique even if they bear quite a fair bit of resemblance to and have many of the features of the residences that have come to be described as “black and white houses”. With the exception of a building that served as the former Dockyard Theatre or the “Japanese Theatre”, the longer than typical structures are raised on concrete columns of a height sufficient to permit a person to walk comfortably underneath the floorboards. Wood is also the main material on the buildings and masonry seems to have been used quite sparingly and used, besides in the supporting columns, in wet areas and in the ground level service structures. Quite interesting because of the wood featured in the buildings’ exterior walls, the structures tended to look more black than white in the days of the naval base as black bituminous paints that weatherproofed the wood.

A view towards the former Dockyard Theatre – a uniquely built structure along Gibraltar Crescent. It is the only large building along the street that is not raised on columns.

There are quite good reasons for the features adopted in the buildings, which were among the first to be erected by the contractor for the naval base, Sir John Jackson & Co, for the purposes of housing its European staff. Known as The “Jacksons” for this reason, they were completed in mid-1929. Features found in other “black and whites”, such as the raised supports, generous verandahs and openings, pitched roofs and wooden floorboards, kept the interiors cool, airy and bright. Although now among the oldest “permanent” residences in the former naval base, as well as being the first to have been purpose built, the buildings were intended as quasi-permanent residences and hence the extensive use of wood.

The Jacksons are raised on concrete supports and feature wooden walls except in the service areas and wet spaces.

Two “Jacksons” under construction in April 1929 (online at National Archives of Singapore).

It is also interesting to note how the various residences, while similar in appearance, have been laid out in what seems to be two distinct arrangements. One type seems to have had more of a layout with more common spaces and was perhaps used to house the lower ranking staff. This design has a centrally arranged service area and besides the access staircases at the back has two arranged at each end in the buildings’ front. The other design seems to have been subdivided into individual units, each with a service area and with what appears to have been an access staircase at both the front and the back.

A unit with a layout that lends itself to a more dorm-like use.

A Jackson which would have been subdivided into three individual units – each with its own service area.

Reports relating to the construction of the base, point to it being one of the largest engineering projects in the world at the time. The contractor employed a daily average of 3,000 coolies and had at least 30 European staff at any one point supervising through the 8 year period (from 1928 to 1936) over which the main contract was executed. The reports point to some 23 residences were built for European staff, along with numerous coolie lines. The residences were eventually handed over the the Admiralty and several among the 23 survived including the structures that are now the subject of the tender survived the war.

The front of one of the Jacksons with projections that would have served as staircase landings.

An exception may have been the Dockyard Theatre, the site of which, based on older maps seems to have been occupied by another of the “Jacksons”. Thought to have been constructed during the occupation – hence the references to it as the “Japanese Theatre” – the multi-use hall is built on a ground-level platform of concrete and is also built primarily of wood. The theatre was used as a to hold live performances including pantomimes and performances by the Naval Base Singers, as well as serving as a hall in which badminton was played in the period after the war until the British pull-out in 1971.

One of two access staircases at the rear in the first type of residence.

The verandah of the second type with privacy screens at what would have been the boundaries of the individual units.

Inside one of the residences.

Inside one of the residences.

Inside one of the residences. 


News related to the tender for the dementia care village:


 

 

 

 

 

 

 

 

 





Discovering the former View Road Hospital (2019)

15 07 2019

Registration for the event has closed as of 7.40 pm on 15 July 2019.

More on the series, which is being organised in collaboration with the Singapore Land Authority (SLA): Discovering Singapore’s Best Kept Secrets.


No. 10 View Road is perhaps best known as the former View Road Hospital, a branch of Woodbridge Hospital (now the Institute of Mental Health) until the early 2000s. The hospital housed and treated patients undergoing rehabilitation with many finding employment in the area.

sh_01

The complex, which sits on a hill close to Woodlands Waterfront, does have a much longer history. Completed in late 1941 in the western side of the Admiralty’s huge naval base, its grounds also contains a unique above-ground bomb-proof office. The building also provided accommodation for the Naval Base Police Force’s Asian policemen and their families from the late 1950s to 1972, during which time the Gurdwara Sabha Naval Police – a Sikh temple that has since merged with the Gurdwara Sahib Yishun – was found on its grounds. The building has also been re-purposed in recent times as as a foreign workers dormitory.

IMG_2006

The visit, which is supported by the Singapore Land Authority (SLA), provides participants with the opportunity to learn more about the site through a guided walk through parts of the property.

IMG_2008


When and where:
27 July 2019, 10 am to 11.30 am
10 View Rd Singapore 757918

How to register:

Do note that spaces are limited and as this is a repeat visit, kindly register only if you have not previously participated.

Participants must be of ages 18 and above.

A unique registration is required for each participant. Duplicate registrations in the same name will count as one.

Registration shall be made using the form at this link (closed as of 7.40 pm 15 Jul 2019).

A confirmation will be sent to the email address used in registration to all successful registrants one week prior to the visit. This email will confirm your place and also include instructions pertaining to the visit. Please ensure that the address entered on the form is correct.


 





Discovering 5 Kadayanallur Street (2019)

10 06 2019

COMPLETED

The 2019 edition of Discovering Singapore’s Best Kept Secrets, a series of State Property Visits that has been organised with the support of the Singapore Land Authority (SLA) starts this June with a revisit to No. 5 Kadayanallur Street.

Two(2) sessions are being held on 22 June 2019 (a Saturday), each lasting 45 minutes.

Each session is limited to 25 participants.

Participants must be of ages 18 and above.

Registration is necessary. Do note that registration for both sessions closed at 6.50 pm on 10 June 2019. 

Updates (info only) on the 2019 series will also be provided at this link and on The Long and Winding Road on Facebook.


27509744097_43c5639ab1_z


More information: