The best views of the western Singapore Strait

24 08 2018

From its perch by the sea, the block of flats that sits on an elevation next to the former Pasir Panjang ‘A’ Power Station provides what has to be the best views of the western Singapore Strait. Completed in late 1953, the block followed the development of the power station. It was built to house expatriate senior officers of new station. 12-storeys high, the block contains a total of 42 housing units, It would have been among the colony’s tallest buildings at the point of its completion and was quite certainly the tallest residential building then to have been built with public funds.

 

jeromelim-6009

Flats, built for Electricity Board employees, with a view one would pay a premium for these days.

jeromelim-2145_44207695901_o

The block of flats, or ‘housing units’, as they were referred to, on its perch. the elevation its stands on was cut and cemented before the block was built as that the power station could be constructed.

It is interesting to observe the progression that the development shows. The building of the flats to house senior staff represented a move away from from previous practice (a newspaper report described the housing units to be to “better than flats”). The most senior of officers would have been accommodated in the block’s two penthouses, the terraces of which provide a most stunning of views of the sea and the area around. Annexes to the block housed a clubhouse and six air-conditioned rooms that provided staff on night shift a place in the daytime to sleep in comfort. A void deck,  unusual in flats built in Singapore in the time, occupies most of the main block’s ground level.

The power station, and the apartment block (with the clubhouse on its left) as viewed from the sea, soon after their completion (online at https://roots.sg/).

jeromelim-6029_29271344327_o

The development, which cost the City Council over $2 million, also included a 2-storey block to house the station’s workmen. Additional quarters were also to added east of the station through the 1950s and 1960s.

jeromelim-6149_29271343397_o

A view inside the former workmen’s quarters.

jeromelim-

The workmen’s quarters can be seen at the bottom of the photograph.

The housing units appear likely to go once detailed planning for the Greater Southern Waterfront takes place. They were as quarters until the 1980s and subsequently rented out, first by the Public Utilities Board and then by the State before being vacated at the end of 2013. A tender exercise, carried out this year for interim use of the property as serviced apartments, attracted several bids. Based on information on the Singapore Land Authority’s website, an award was made to TS Home, who submitted a winning bid of S$48,800.00 per month.

jeromelim-6141_29271343627_o

A view of the block from its grounds.

jeromelim-6387_42399959930_o


More Photographs:

jeromelim-6042_44207691621_o   jeromelim-6019_44207694681_o.jpg

jeromelim-6015_43301914805_o  jeromelim-5979_44207695671_o.jpg

jeromelim-5982_43301916915_o   jeromelim-6289_42399960320_o.jpg

jeromelim-6271_29271342617_o   jeromelim-5957_43301918815_o.jpg

jeromelim-6135_29271343757_o   jeromelim-6134_29271343897_o

jeromelim-6262_29271343187_o   jeromelim-6267_29271342797_o.jpg