Beautiful Ridley Park

18 07 2021

Among my favourite Public Works Department or PWD built houses is one at Ridley Park that I was able to photograph a couple of times (seen in the photographs attached to this post). Set in lush green surroundings, the house is among quite a few others found in an estate that took its name from the Singapore Botanic Gardens first director, Henry Ridley. Due to the fact that it was built adjacent to Tanglin Barracks, Ridley Park has often been mistaken as one that the War Office developed for their senior military officers. It however was one of a number that the PWD developed to house for senior government officers and their families.

Having been constructed from 1923 to 1935, a wide variety of PWD residence styles are on display at Ridley Park, which is a a wonderful showcase of the creativity of the PWD Architects’ Branch during what was their most productive of periods blueprint-wise. While many of these PWD houses are described as “black and white” homes or residences, they technically do not qualify as being “black and white” in style; the term being applied quite loosely as a matter of convenience, being perhaps a reference to the manner in which these houses are now painted. The houses in Ridley Park, which have been in government hands throughout their history, may be available for rent where unoccupied.






The Stallwood houses

24 03 2020

In Singapore, Herbert Athill Stallwood is probably better known for his effort in documenting the Old Christian Cemetery on Fort Canning Hill. What perhaps is not as well known is the legacy that he has left Singapore in his capacity as the Government Architect. It the set of plans that he drew up during this time that a large proportion of Singapore’s so-called “Black and White Houses” were built to.

The first of the Stallwood designed houses are seen at Malcolm Park, built in 1925.

Stallwood, who arrived in Singapore in October 1906 and was appointed as a draughtsman in the Public Works Department (PWD) in November 1906, would take on the position of Architectural Assistant following his qualification as an architect in 1912. In 1920, Stallwood was appointed as Government Architect. Among Stallwood’s assistants was Frank Dorrington Ward, whose is perhaps the better known PWD architect whose later works included the old Supreme Court and Kallang Airport. It was during Stallwood’s time as Government Architect that the plans for what would become the PWD’s Government Class III Quarters were derived from.

These houses, which tended to be built into sloping terrain, featured concrete piers supporting timber upper structures in which the living spaces were arranged. They were provided with spacious verandahs, high ceilings and lots of ventilation openings to maximise airflow and light.  The residences are seen replicated in some form across many estates built to house senior government, military and municipal officers from the second half of the 1920s onwards.


More photographs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





The Government Housing gems at Seton Close

22 03 2020

Found around the fringes of the Municipality of Singapore are several government housing gems such as several that were built using blueprints developed by the Public Works Department (PWD) in the 1910s. These, which include four Class III houses at Seton Close that were beautifully renovated for modern living in 2018, can be thought of as being among the PWD’s first purpose built designs.

A Seton Close residence.

The four at Seton Close, belonged to a larger set of six put up to house senior government officers in 1922. These are again, quite different from what could be thought of as an actual black and white house and feature a fair amount of masonry and have a main framework of concrete (as opposed to timber) columns and beams. Some of the upper level framework on the balcony projections and verandah (and of course roof supports) were however of timber. Much of these wooden structures would have been coated in black tar-based coatings, and would have (as they do to some extent now) featured a fair bit of black “trim”.

The since enclosed upper verandah.

Designed with a porte-cochère, with a (since enclosed) verandah space above that would have served as a lounge in the evenings, the houses had their reception and dining spaces below. The well-ventilated bedrooms on the second level also opened to balconies, which have also since been enclosed.

A bedroom.


More photographs