The Stallwood houses

24 03 2020

In Singapore, Herbert Athill Stallwood is probably better known for his effort in documenting the Old Christian Cemetery on Fort Canning Hill. What perhaps is not as well known is the legacy that he has left Singapore in his capacity as the Government Architect. It the set of plans that he drew up during this time that a large proportion of Singapore’s so-called “Black and White Houses” were built to.

The first of the Stallwood designed houses are seen at Malcolm Park, built in 1925.

Stallwood, who arrived in Singapore in October 1906 and was appointed as a draughtsman in the Public Works Department (PWD) in November 1906, would take on the position of Architectural Assistant following his qualification as an architect in 1912. In 1920, Stallwood was appointed as Government Architect. Among Stallwood’s assistants was Frank Dorrington Ward, whose is perhaps the better known PWD architect whose later works included the old Supreme Court and Kallang Airport. It was during Stallwood’s time as Government Architect that the plans for what would become the PWD’s Government Class III Quarters were derived from.

These houses, which tended to be built into sloping terrain, featured concrete piers supporting timber upper structures in which the living spaces were arranged. They were provided with spacious verandahs, high ceilings and lots of ventilation openings to maximise airflow and light.  The residences are seen replicated in some form across many estates built to house senior government, military and municipal officers from the second half of the 1920s onwards.


More photographs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Death of The President

23 03 2020

A look back at Serangoon Plaza, which was built as President Shopping Centre at the end of the 1960s. Developed by South Union Co Ltd, the President began operations in 1970 – a hotel, which became President Merlin Hotel, New Park Hotel and more recently Park Royal on Kitchener, was part of the development.

A 1970 advertisement for The President in Tengah Times (posted by Terence Bettesworth on On a Little Street in Singapore in 2013).

At its opening, the shopping centre featured President Emporium (and supermarket) on its ground floor, and shops on its upper floors. Some would also remember it for the Singing Palace – which featured acts by comic duo Wang Sa and Ye Fong. It was most recently connected with Mustafa, whose connection with it went back to 1985. It closed in February 2017 and was demolished for Centrium Square, which is currently under construction.

 


Final days, Jan 2017





The Government Housing gems at Seton Close

22 03 2020

Found around the fringes of the Municipality of Singapore are several government housing gems such as several that were built using blueprints developed by the Public Works Department (PWD) in the 1910s. These, which include four Class III houses at Seton Close that were beautifully renovated for modern living in 2018, can be thought of as being among the PWD’s first purpose built designs.

A Seton Close residence.

The four at Seton Close, belonged to a larger set of six put up to house senior government officers in 1922. These are again, quite different from what could be thought of as an actual black and white house and feature a fair amount of masonry and have a main framework of concrete (as opposed to timber) columns and beams. Some of the upper level framework on the balcony projections and verandah (and of course roof supports) were however of timber. Much of these wooden structures would have been coated in black tar-based coatings, and would have (as they do to some extent now) featured a fair bit of black “trim”.

The since enclosed upper verandah.

Designed with a porte-cochère, with a (since enclosed) verandah space above that would have served as a lounge in the evenings, the houses had their reception and dining spaces below. The well-ventilated bedrooms on the second level also opened to balconies, which have also since been enclosed.

A bedroom.


More photographs


 





The houses that the SIT’s architects built – for themselves!

21 03 2020

Built for Singapore’s colonial administrators by the municipal commission, government and military, several hundred residences set in lush surroundings, stand today. Widely referred to as “black and white” houses, the bulk of these residences actually exhibit a range of styles that are not quite as black and white as the commonly used description would suggest and include some with more modern styles such as a set of residences built at Kay Siang Road for senior officers of the Singapore Improvement Trust (SIT). Designed by the SIT’s own team of architects and built from the 1940s to the 1950s, the houses – like the majority of the colonial homes that were built are not technically of the black and white style.

 

One of the “air-conditioned” SIT designed houses. These were built for the SIT’s most senior officers.

One thing that marks these modern residences in Kay Siang Road are their low ceilings –  a departure from the high ceilings of the typical colonial home. This feature was for the simple reason that the houses had been designed for air-conditioning, which was much more of a luxury back then than it is today. For the same reason, the houses lack. the verandahs, generous ventilation openings, and the airiness that came with them.

A close-up of the house.

The SIT, which was set up in 1927, took on the role of building public housing and urban planning until it was replaced by the Housing and Development Board in 1960. Among the estates that it housed its European staff at was at Adam Park and Kay Siang Road, the latter being where the SIT’s senior staff were put up. The colonial estate at Kay Siang Road was developed in the 1920s and was located north of Wee Kay Siang’s estate after which the road is named. The early homes at the estate were of the Public Works Department style and it was only later that the SIT’s architects added a flavour of their own to the area.


Inside the house






The Eastern Extension Telegraph Company’s Estate on Mount Faber

18 03 2020

Some of you would probably have read the news about the possibility of a heritage trail in the Pender Road area in the Straits Times over the weekend. The trail involves the estate containing five wonderfully designed houses that were erected by the Eastern Extension Telegraph Company’s relatively junior engineering staff in the early 1900s. The company, which was part of a group established by Sir John Pender that had a monopoly on the British Empire’s submarine cable network and hence a virtual monopoly on worldwide communications. It morphed into Cable and Wireless in 1929 through a merger with Marconi, which had a stranglehold on radio communications.

Designed by Swan and Maclaren and built between 1908 and 1919, the houses are among a wealth of several hundred residences that were built during colonial-era, which are often referred to in Singapore as “Black and White houses”. While the term is correctly applied to these houses, which are timber framed, which coated in black tar based paints do exhibit a distinct resemblance to the English Tudor-style houses from which the term is derived, the same cannot be said of Singapore’s other colonial residences.

The bulk of the colonial houses, particularly those built from the mid-1920s for senior municipal, government and military officers feature Public Works Department designs with concrete columns and beams. Although many of these are coated in white finishes and feature black painted trimmings today, not all have been coated in the same colours historically. The term also prevents us from looking at the many styles that can be found among the colonial homes.

Visits to the estate – an important note:

Much of the estate at Pender Road is tenanted. To maintain the residents privacy and to avoid causing nuisance, the estate is out-of-bounds to the general public. However, do look out for a series of controlled visits that will give the public an opportunity to visit the estate and learn more about these architectural gems. These are being planned in collaboration with the Singapore Land Authority as part of the Discovering Singapore’s Best Kept Secrets series of guided visits. Hopefully, this can start in the second half of this year.


The Estate’s Houses in Photographs


Married Engineer’s Quarters (two off, built in 1919)


 

Bachelor Jointers’ Quarters (built 1908 and extended in 1914)


Married Jointer’s Quarters (three off, built 1919)


 





The comfort station at Bukit Timah Fork

4 03 2020

Many of us would have encountered these houses along Jalan Jurong Kechil shown in the photographs below, without realising their dark past as comfort houses or stations. The operation of comfort stations was one of many unforgivable acts committed by the occupiers of Malaya and Singapore and for the matter, much of East Asia during second world war. The identification of these shophouses as a comfort station, was made in the 1990s by Japanese newspaper Asahi Shimbun, based on an Imperial Japanese Army (IJA) document. The document, which provided details of a “relaxation house” at “Bukit Timah Fork”, also provided details of how different units were allocated visiting times on different days, with officers allowed to visit in the evenings until 9 pm and those in the ranks the period between noon and 5.30 pm. Officers were also charged a higher rate.

These houses were identified by Asahi Shimbun as a Comfort Station, based on an IJA document.

Former comfort woman from Korea, have been involved in a long battle with Japan over the issue. Although Japan has acknowledged its role coercing women during the war to work as comfort women, this falls short of the apology and compensation that many demand. Many of the comfort women sent to Singapore were known to have been of Korean origin. One of the sites at which these Korean women received medical treatment – for sexually transmitted infections – one of the stories told during the recently concluded Battle for Singapore tours to the former CDC, was in Tan Tock Seng’s former Mandalay Road TB wards. This is just across Martaban Road from the former infectious diseases hospital.

 





The second iteration of the Singapore Art Museum

19 01 2020

A set of buildings in Singapore close to my heart are those that belong to the Singapore Art Museum (SAM) on Bras Basah Road. I spent four memorable years at them at the end of the 1970s, when the structures that have been protected as a National Monument, belong to St. Joseph’s Institution (SJI). With the school vacating the site it had occupied since 1852 in 1987 and urban redevelopment having already then arrived at Bras Basah Road’s doorstep, the former campus and the world around it has changed almost beyond recognition. I am grateful for at least the familiar sight of the school’s protected façade, which with its curved wings appearing like the arms of a mother to embrace her children with a warmest of welcomes. Another thing that I am grateful for, is the dignified manner in which the school’s old buildings have been repurposed.

Singapore Art Museum, which is undergoing redevelopment, will only reopen in 2023.

We should soon seen a second iteration of SAM in the former SJI, since the first that came in its 1996 conversion.  Several structures of the old school were torn down in the 1996 iteration, which included the much loved Brothers’ Quarters on Queen Street. The quarters’ building, the bottom of which contained the school’s tuck shop, was replaced with a service block which has been demolished to accommodate the set of changes that will come next. The proposed interventions, which will perhaps take a bit of taking to, will include an entrance plaza at Queen Street, the addition of a floating box over the two courtyards known as the Sky Gallery, and a gallery bridge that will link the set of structures on the SJI side of the SAM to the SAM @ 8Q section on site of the former Catholic High School (CHS).

Mr Chan Soo Kian of SCDA Architects presenting the proposed new entrance plaza at Queen Street.

In isolation and on first impressions, the new additions will seem almost monstrous in proportions, and the gallery bridge does seem to give the impression of an archway into Queen Street — where several other structures that I refer to as “monsters in our midst”, now seem to dominate. Having had the opportunity to hear from the creators of the proposed new additions and a chance to look at the artist impressions of the structures together with the parts that make the National Monument up  – the conserved main façade, the former Anderson Building on Waterloo Street, and the chapel block, it does seem that as a whole the additions are for the better.

An artist impression of the proposed Queen Street entrance plaza with the Sky Gallery also seen (©Singapore Art Museum).

The Sky Gallery was the addition that grated most on the senses — at first glance and seemingly something that would stick out like the proverbial sore thumb that will overwhelm the monument’s landmark façade. On closer inspection, the feature does however serve to provide a backdrop that could help in neutralising the effect of clutter currently behind the SAM. This could have the effect of drawing greater focus on the façade. The gallery will also series of reflective glass panels running its length, with each angled towards the dome — which does seem a brilliant touch. The effect to the observer is the shifting of reflections as one moves past, reflecting both the old but with the dynamism of the continuously changing and multi-faceted new — something that the museum hopes to do to enhance its position as a showcase of present and future contemporary Southeast Asian art.

An artist impression of SAM’s façade with the proposed Sky Gallery (©Singapore Art Museum).

The façade seen in May 2019.

The additions will not only create space as the SAM seeks to enhance its position as a show case of Southeast Asian contemporary art, but also make the old and new spaces much more usable. The additions will help to increase gallery space, which will grow some 30% area-wise. The more significant impact is to also have space created that will have greater height and volume – as will be seen in the two courtyards. Once spaces for assembly and play and now covered by the “floating” Sky Gallery, they will see large volume and column-free gallery space being created. Although not ideal for the old boy that I am looking to reminisce about things such as the aerial threat that was carried by the pigeons with seemingly overactive digestive systems who inhabited the rafters above, the change will make the space a lot more usable, more comfortable and perhaps much better appreciated.

An artist impression of the view from Queen Street of the former buildings of CHS with the gallery bridge and the proposed interventions at CHS (©Singapore Art Museum).

The gallery bridge — along which more gallery space will be created — will help integrate the isolated former CHS section fo the museum. To be erected over Queen Street, it will seem very much like a gateway into street from Bras Basah Road and place a focus on the street at street-level.

An artist impression of the gallery bridge (©Singapore Art Museum).

Another change that I thought will be positive, is the removal of glass panels along the previously open verandahs of the main building. It will give me a chance to walk the corridors as I once did and gaze at the statue of St. John the Baptist de la Salle – the founder of the religious order behind the school. The statue, a feature that was used as a navigation landmark, is a replica of a marble sculpture by Cesare Aureli in St. Peter’s Basilica in the Vatican that was donated to the school on the occasion of its Diamond Jubilee.

An artist impression of the Queen Street Courtyard (©Singapore Art Museum).

 

An artist impression of the Waterloo Street Courtyard (©Singapore Art Museum).

The reopening of SAM, has been moved to 2023 due to the restoration effort that is required on the old buildings. On the evidence of what is in store, it would be well worth the added wait. The redeveloped museum will see learning studios and a library, public art spaces and promises “exciting” retail and café spaces. SAM will however continue to remain active during the extended period of closure through partnerships with both Singapore and overseas art spaces and museums. More information on SAM related events in 2020 can be found at the calendar of events on the SAM website.

Dr Eugene Tan, Director, SAM and an old boy of SJI.